~pabEret ku, pUdinG laice ~


untuk bulan2 pOsa ni, ak suke sgt nk kongsi ngn suma pasal FOOD, sbb ak mmg suka mkn..hehehe..tmbh² buln posa ni plak, ak n housema te²ku, kena masak sbb bazar jauh, xmcm kt jitra tu, dekat je nk g..heheh
sEjak2 umUr ak mncEcah 17thUn,
asa nk jdi lbEy matanG tu sntiasa ad, thEn bila idUpku mula bertapak..[cewah, jiwag plak]
hahahha..strait to d' pOint, etcely, ak nk cita sal mknn je pOn..hahahha..ak mula strt masak memasak ni lepas kakak ak ngajO ak satu resepi simple..wat puding laici © ..

mulanya ak biasa2 ja..sbb xminat ngt nk g masak2 ni..lau kasi ak tnm sayur ke, bkebun ke..minat la..
[melalut ag kn] hihihih

ok2.. jOm kita belek resepiny~ ..


ni resepi puding laici yang diperturunkan oleh kakak ku buat diriku..heheh

bahan² : satu tin laici [bli lah jenama yg halal ye, pastikan tulen laici..heheh
              agar² 20g shj..
              sumie [atau boley digantikan dengn cocon, or nata dcoca juga] -sumie ni dimasukkan 
                         skali sbb colorful, lau xletak pn xpe, terpulang pada selera msing2.
              susu sejat manis f&n [jenama carnation pn boley jugak, cuma lau susu carnation, tkut jejas 
                                                  rasa laici, sbb susu carnation ni dia ad perisa rose...
                                                  so, terpulang la jugak ye]
              gula [secukup rasa - slalu ak letak 5 sudu besar, sbb kadg laici yg kita pkai tu, kurg manis]
              air [nk msak agar²].

cara²  
1- basuh agar²..then, masukkn lam periUk..phtu letak air biar melepasi agar² [sy maen sukat gtu jer..sbb mcm kita masak nasi la, kira letak air lam sukatan beras tu, so, agar² ni...biar lepas agr² jer...agr² tu tekan biar rapat dengn permukaan periuk, tpi xyah la ketak bsgguh² ..tekan biasa² jer.. and masak shgga agar² hancur.
2 - masukkan susu sejat [pastikan agar² betol² hncur, sbb lau x nti dia berketul².]
3 - kemudian masukkan gula, dan air laici[yg dalam tin skali ngn buah, cuma buah tu simpan dlu utk digunakan kemudian, msukkan air shj].
4 - masak sehingga kembang [mksudnya dia akn naik susu tu, kena selalu kacau, lau x, dia meruap and tumpah]
5 - tutup api setelah kembang. biarkan 
sementara tu, siapkan bekas [kalu nk wat comey².. guna la bekas yg pendek saiz dadih...letak sumi pelbagai warna dlm setiap bekas, sumie tu boley dipotong² untk mnjimatkn pggunaan..[lau letak bnyk² pn ok..]
buah laici td dicarik halus² [sbb lau letak sebijik² nti nk potong bila mkn susah] dan ditaburkan di dalam bekas. simpan separuh laici utk bahagian tengah [lau tbur suma skali, nnti bhgian atas, xdak lnsung la...kena simpan utk taburan kedua, bila puding agak² nk mngeras]
6 - masukkan susu yg dimasak tadi ke dalam bekas, biar seketika di susu dapur [jgn masukkn lam peti ais lgi.
7 - bila puding sudah agk² nk keras, tabur laici kali ke2..then, baru letak dlm peti ais..
sedia dimakan bila sudah sejuk..

haa..cAmtu je la cAranya..xsusah pn..
lau korg rasa2 xsuka laici, boley dtukarkan dengan nenas, or buah laen..heheh


~ sELamAt mEncUba ~
© wnhAsh ®




0 ngOmens:

Post a Comment

, ,


I made this widget at MyFlashFetish.com.