^ my pezza ^

etcely ak dh lma berjanji nk watkn pezza tuk dak² umah ak kt Epark neh,,
then baru² neh TERrajen ar nk wat,,

meh cni ak nk citer sket,, cmner nk wat pezza neh, ikut cara n style ak ler,,
[mcm lam gmbo kat atas] 
jOm kita blajo sesama....


ok , first kita msti la nk tau kn,, ap benda hardware² yg dperlukan...

Ø msti la kena ad Oven
Ø talam or sumthg la yg korg leh letak doh tu nti tuk dibakar lam oven
Ø bowl tuk korg wat doh
Ø penyagat keju [lau xde, bli je keju yg dh disagat]

da taO hardware²,, meh kita mik taO plak,, ap ingredient nya:

bahah² tuk doh:
200gm   tepung gandum [if wat tebal² dpt dlm 2 bji je, if saiz medium,, lau nipis² dpt 3 biji]
1 s/b      susu tepung [jenama ap pn xpe]
1 s/b      yis [mauripan]
1 s/b      minyak [minyak masak or minyak zaitun, jgn letak minyak urut ye,, hehe]
1 s/k      gula [secukup rasa]
1 s/k      garam [secukup rasa]
             air suam [ cukup untuk memekatkn doh ]

cara² nk wat doh:
1- campur tepung+susu tepung+yis+minyak+gula+garam
2- gaul kasi rata dlu
3- masukkan air sedikit²,,
4- ratakan air, jgn terlalu lembik,, nti xkembang,,
5- nk elok, guna tgn bila gaul doh
*tips : guna telapak tgn tuk sental[mcm sental bju plak] doh tuh, sbb nk kasi serasi,, nti bru kembang elok
6- dh ciap, tutup bowl ngn kaen lembab,, agk² kering la, kang bsah² nti menitis ats doh plak..
 if xde kaen, tutp ngn pinggan pn xpe,, tpi kasi ruang sket la,, elakkan dari tutup dengan penutupp yg kemas,, coz nti dia xde udara nk mengembang,, ahahha
7- biarkan 1/2 jam,, kasi kembang

smentara tuh,, kita masak topping nya:

bahan² :
- minyak [ 1 s/b] 
- bawang besar [dipotong dadu]
- bwang putih [diketuk halus] 
- sos tomato [boley pkai tomato pes - tuk layer doh]
- sos cili [tuk sos topping] 
- *daging/ayam kisar [ if blii yg jenama aymas yg kecik tuh, pkai dlm separuh jer ]
- sosej [if suka,, and ap² jenis pn xpe]
- capsicum [ boley pkai pelbgai wrna, tpi xnk bnyk, nti ilang asa yg laen]
- nanas [bli yg dlm tin je sonang]
- mushroon [sma sperti di atas - dlm tin jer, pkai cndawan butg, bru sodap]
- mozarella [keju, lau guna yg italiano ketul tuh, nti jadi bertali mcm dlm gmbo] 

* boley digantikan ngn sotong, or udang  or ap² yg nk,, ngikut citarasa topping yg nk dhasilkan..

cara² nk masak:
1- panaskan minyak
2- tumis bawang besar+putih
3- naek baO je, masukkan ayam kisar[or bahan basah laen]
4- agak² mask, masuk capsicum+mushroom+sosej
5- msak smpai serasi, masukkn sos+garam+gula+lada
*boley tmbh blackpaper sos if nk kasi kaw ag,, or boley pkai bbq sos.
6- agak² suma dh serasi n masak, rasa la dlu, kang xcukup garam lak
7- tutup api, [boley tmbahkn mayonis if nk lagi creamy la]

cara² nk sediakan pezza:
- doh td lepas dh 30minit n dh kembang, bhagikan 2[if nk wat besor, ikut saiz]
- lenyekkan kasi mmpat smula, then bulatkan atas bekas yg nk dibakar,
- tggu 5 minit, kasi kembg sket [sket je la]
- phtu bakar lam oven slama 3-5 minit
- kuarkan n cucuk doh ngn garpu, nk kasi dia serasi ngn sos



- sapu tomato pes [kasi rata]

 - then  tuang topping atas doh, 







- letak keju [sagat la, jgn letak seketul besor tuh] ahaha
- phtu masukkn lam oven ngn lepanasan 200°C selama 20-30 minit
- siap tu dimakan..



gtu je la,, kn senang~ hehehe

kelebihan wat sendri neh, kita ley wat ap pn jenis topping nya, n boley letak bnyk mn pn cheese nya~
and ag satu, if hdrware² tu dh ad,, badget tuk bli brg² masak wat pezza neh ak dh kira,, below rm35
boley dapat 3 pezza bersaiz besar yg boley diptong 8,, n ngn topingnya yg melimpah²,, kira berbaloi² setelah melihat hasil buatan sndri, lagi lah PUAS+ SYIOOKK ..hehehe


any sOklan leh comment here..
or contact my fbOk [wnhash].. 
xpn direct contct me k..

so, slamat mencuba~

. d'Ein .


0 ngOmens:

Post a Comment

, ,


I made this widget at MyFlashFetish.com.